
Tradycyjny tatar wołowy z marnowanymi grzybami
Składniki
- Polędwica wołowa 200g
- Żółtko jaja 1 szt
- Ogórek kiszony 50g
- Cebula szalotka 50 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Musztarda sarebska do smaku
- Przyprawa magi do smaku
- Sól pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie
Mięso z polędwicy wołowej możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło. Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie maggi i musztardą, solą i pieprzem do smaku. Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzyby w całości. Żółtko ułóż na mięsie, grzyby shitakie obtocz w oleju i ułóż na talerzu.