potrawa kulinarna - tatar

Tradycyjny tatar wołowy z marnowanymi grzybami

Składniki

  • Polędwica wołowa 200g
  • Żółtko jaja 1 szt
  • Ogórek kiszony 50g
  • Cebula szalotka 50 g
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Musztarda sarebska do smaku
  • Przyprawa magi do smaku
  • Sól pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie

Mięso z polędwicy wołowej możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło. Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie maggi i musztardą, solą i pieprzem do smaku. Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzyby w całości. Żółtko ułóż na mięsie, grzyby shitakie obtocz w oleju i ułóż na talerzu.