
Grillowany kurczak z warzywami okopowymi w marynacie z ziół prowansalskich
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka (po 170 g), najlepiej ze skórą
- marynata z ziół prowansalskich:
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano, 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, 1 łyżeczka świeżej lawendy, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz
- dodatki:
- Pietruszka korzeń, Marchew, Burak
Przygotowanie
Mocno rozgrzej patelnię grillową. Zmiksuj w malakserze cebulę, zioła, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu na gładkie purée. Natrzyj filety marynatą i grilluj około 15 minut z każdej strony, w połowie każdego kwadransa obracając je o 90°. Warzywa okopowe gotujemy od wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny masła. Po ugotowaniu warzyw grillujemy na suchej patelni aż do rumianego koloru.